Jelle Hofstra

#151; Jelle Hofstra

Jelle is een jongeman van 73 die samen met zijn echtegenote bij mij langs kwam. Hij heeft gewerkt bij de bekende koffieboer uit Joure, waar hij de laatste jaren de thee proefde en keurde.

Zijn passie voor amfibieën en reptielen dateert al uit zijn jeugd. Tegenwoordig is hij veel te vinden op de Lippenhuisterheide of andere natuurgebieden op zoek naar slangen en kikkers. Ook heb ik me laten vertellen dat hij de inventarisatie doet en zich ook bezig houdt met de jaarlijkse paddentrek in de zin van dat er voor wordt gezorgd dat de kikkers en padden veilig de weg kunnen oversteken als ze uit hun winterslaap ontwaken en op weg gaan naar hun geboortewater.

Zelf houden ze schildpadden en hebben ook veel verschillende soorten gefokt. Veel schildpadden ‘verdwijnen’ tegenwoordig in de natuur. Zo’n beestje word veel ouder dan je denkt en veel genegenheid krijg je er niet van terug. Dus na de eerste aankoop slaat de verveling toe en eindigt de schilpad in een nabije vijver of sloot. Of bij Jelle, die al vele honderden schildpadden heeft opgevangen en weer ondergebracht bij een liefhebber of een dierentuin.

Wist je trouwens dat er ook slangen op de Lippenhuisterheide zijn? Ik niet, maar ik begrijp dat het allemaal meevalt, tenzij je er bovenop gaat staan. Meestal zijn ze al gevlucht als we al stampend en zingend het pad betreden.

We hebben een mooie wandeling door het park van Wilhelminaoord gemaakt en hier en daar een foto gemaakt. Gezellig, zoals met de meeste baardmannen.

Zijn hoed moest trouwens ook op, zonder kennen de mensen hem niet meer. De laatste 15 jaar gaan ze jaarlijks op vakantie naar Lesbos. Steeds hetzelfde appartement. Op Lesbos lopen alleen de paters met een baard, dus ze moesten wel even aan Jelle wennen, maar inmiddels kennen ze hem daar. De hoed komt van Lesbos, helaas kan hij niet nog zo’n exemplaar meer vinden. Dus maar zuinig aan met deze dan.

 

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *