Peter Stiekema

#153; Peter Stiekema

Een tijdje geleden kreeg ik een berichtje van Pastoor Pascal Huiting. Hij volgde mijn project al een tijdje en kende in zijn kring nog wel twee baarddragende pastoors. Wellicht zouden ze mee willen doen en of ik dat zag zitten.

En zo kwam Pastoor Stiekema uit Leeuwarden bij me op bezoek. Ook een pastoor is maar een mens en mensen hebben verhalen. Stiekema groeide op in Stadskanaal. Nu weet ik niet meer precies welke studie hij volgde, maar het had op dat moment weinig met het geloof te maken. Misschien het geloof in geld en zaken doen, maar dat is toch een andere roeping dan je nu zou verwachten. Iets met bedrijfseconomie, als ik het me goed herinner.

Maar als je ouder wordt kom je allemaal op een punt dat je denkt: “Is dit het dan? Of is er meer in dit leven?” Dit punt kwam bij Stiekema op zijn 26e en hij besloot Theologie te gaan studeren. Dit kwam niet helemaal uit de lucht vallen, want hij was al meer en meer betrokken geraakt bij het geloof en de kerk.

Na zijn theologie studie werd hij Pastoor in Blauwhuis. Hierna werd zijn roeping vervolgd in Drenthe en nu sinds enkele jaren dus Pastoor in Leeuwarden.

Tijdens de wandeling rond de Sint Nicolaaskerk vertelde hij me dat hij in zijn schaarse vrije uurtjes graag leest over geschiedenis. De tachtigjarige oorlog heeft daarbij zijn bijzondere interesse. “Dat wat vroeger is gebeurd, heeft grote invloed op hoe we nu leven.”

En een sigaar natuurlijk, die hoort er ook bij. Nu zijn mijn ontmoetingen maar kort, maar ondanks dat je kunt zien dat er zorgen genoeg zijn en er veel stof tot nadenken is, bleek Peter Stiekema een goedlachse baardman. Voor het eerst zo op de foto, maar je moet zo nu en dan ook eens iets geks doen toch?

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *