Projectbeschrijving

Begin 2014 ben ik gestart met het fotoproject Mannen met Baarden, waarin ik mannen met baarden op authentieke wijze portretteer. Mijn doel was om in het jaar 2014 100 mannen met baard op  foto vast te leggen. 29 oktober 2014 was nummer 100 een feit.

Maar het hield niet op met 100 baardmannen! Baardmannen 2.0 ging gewoon door met het vastleggen van de man met de baard en zijn verhaal.

Het project verplaatste zich naar buiten, het praatje en de koffie bleef, maar de fotoshoot vond plaats op een locatie buiten. Ik probeerde deze locatie aan te laten sluiten bij de baardman in kwestie.

Doel van het project was tweeledig, enerzijds wil ik mijn bekwaamheid blijvend ontwikkelen door jaarlijks een soortgelijk project uit te voeren. Daarnaast ontwikkel ik mijzelf specifiek in het maken van portretten binnen een beperkte tijd. Voor de eerste 100 deelnemers aan dit project stonden opstelling en achtergrond vast, evenals de camera en de lens die ik gebruikte. Hierdoor kon ik me volledig op de persoon zelf kan richten’. Voor de deelnemers aan baardmannen 2.0 staat nog steeds de baard centraal, maar vond de fotoshoot niet per definitie meer plaats in de studio, maar gingen we naar buiten, wat andere problemen en oefenpunten met zich meebracht.

De fotoshoot begint met een kop koffie aan de “keukentafel”. De ontmoeting is minstens net zo belangrijk als de uiteindelijke foto’s. ‘Iedere deelnemer neemt een persoonlijke verhaal met zich mee. Wat daarvan naar voren komt bepaalt iedereen voor zichzelf. Dit probeer ik op de foto terug te laten zien’.

Door voor het project Mannen met Baarden een jaar uit te trekken en te streven naar 100 portretten wil ik een zeer divers beeld neerzetten van de verscheidenheid in personen en in baarden. Baarden zijn van alle tijden en zeer kenmerkend. Een baard heeft ook iets natuurlijks en is ook onderhevig aan mode. De motieven voor een baard zijn divers en de verschijningsvormen ook, maar allemaal zijn ze gekoppeld aan een man met een verhaal.

Inmiddels komen deelnemers aan het project vanuit het hele land en zelf uit Duitsland en België. Trots zijn op een baard verbroedert, waardoor de bekendheid van het project zich als een olievlek over Nederland heeft verspreid.

Het einddoel is inmiddels in zicht, nummer 200 staat ingepland en eind 2015 is daarmee dit project, voor wat betreft het maken van de foto’s, klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *